Na czym polega mankietowa resekcja żołądka

Mankietowa resekcja żołądka (często znana również pod nazwą rękawowej resekcji żołądka lub, z angielskiego gastric sleeve) to jedna z najczęściej stosowanych operacji bariatrycznych. W trakcie operacji usuwane jest około 2/3 żołądka, co dramatycznie zmniejsza jego pojemność.

Operacja taka jest nieodwracalna, jednak wiele osób jest w stanie pominąć ten aspekt i zdecydować się na zabieg. Nic w tym dziwnego, gdyż w ciągu pierwszego roku od zabiegu możliwa jest utrata ponad 60% zbędnej masy ciała. To właśnie mankietowa resekcja żołądka stała się w ostatnich latach głównym narzędziem walki z otyłością olbrzymią. Na czym dokładnie polega zabieg, jakie są jego wady i zalety i dlaczego jest dziś uważany za najskuteczniejszą metodę walki z otyłością?

Mankietowa resekcja żołądka

Wykonywana w technologii laparoskopowej operacja polega na usunięciu znacznej części żołądka z jego bocznej i dolnej partii. Zabieg ten powoduje, że charakterystyczny kształt żołądka zdrowego zostaje zamieniony w wąski rękaw (stąd angielska nazwa sleeve). Dzięki zmniejszeniu powierzchni żołądka, jego pojemność zmniejsza się o około 90%, a tempo przemieszczania się pokarmów przez żołądek zostaje znacząco zwiększone. Z powodu konkretnych fragmentów wycinanych podczas zabiegu, mankietowa resekcja żołądka jest również odpowiedzialna za zmniejszenie wydzielania greliny – hormonu odpowiedzialnego za poczucie głodu. Pacjenci, którzy dotąd nieustannie potrzebowali dostarczać do organizmu posiłki, często po raz pierwszy mogą poczuć uczucie sytości.

Rękawowa resekcja żołądka jest zabiegiem rozległym, dlatego jej wykonanie wymaga znieczulenia ogólnego. Operacja trwa około 90 minut i jest wykonywana techniką laparoskopową, a więc jej inwazyjność jest zminimalizowana poprzez stosowanie mikroskopijnych urządzeń. Po operacji chory otrzymuje przez kilka dni środki przeciwbólowe i jest ograniczony wyłącznie do leczenia. Choć zabieg jest sam w sobie mało inwazyjny na powierzchni, rekonwalescencja po nim to w dalszym ciągu co najmniej kilka tygodni powolnego powrotu do normalnej aktywności. Mankietowa resekcja żołądka wymaga od pacjentów zmiany diety i przyzwyczajeń żywieniowych. Z tego też powodu po zabiegu pacjentowi przydziela się dietetyka, z którym to opracowana zostanie zupełnie nowa i dość restrykcyjna dieta.

Rękawowa resekcja żołądka – wady i zalety

Zdecydowanym plusem i powodem, dla którego resekcja żołądka jest tak powszechnie stosowana jest małe ryzyko powikłań po zabiegu. Wycinanie fragmentów żołądka oznacza, że w przeciwieństwie do technik wyłączających nie jest konieczne stosowanie zespoleń i przełączeń pomiędzy narządami. Rękawowa resekcja żołądka jest techniką z założenia łatwiejszą, niż by-pass czy też wspomniane techniki wyłączające, dlatego też zwykle jest pierwszą w kolejności sugerowanych zabiegów. Dopiero jej częściowe niepowodzenie jest zwykle przyczyną uciekania się do innych metod operacyjnych.

Pacjenci po resekcji żołądka doświadczają mniejszego uczucia głodu, co jest związane z wspomnianym wcześniej ograniczeniem wydzielania hormonu głoduczytamy w artykule KCM Clinic.

Poza oczywistą utratą masy ciała wśród pacjentów, zauważalne jest też zmniejszenie objawów chorób powiązanych z otyłością, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy problemy ze stawami. Niestety, jak w przypadku każdej metody chirurgicznej, i tu pojawiają się pewne wady.

Mankietowa resekcja żołądka może nie okazać się skuteczna, jeśli pacjent będzie uparcie i stopniowo wracał do starych nawyków żywieniowych. Rozszerzenie się zmniejszonego żołądka jest możliwe, a efekt ten może skutkować koniecznością przeprowadzenia drugiej operacji (z wykorzystaniem innej techniki). Za wadę uważa się tu też znikomy wpływ na redukcję wchłanianych kalorii. Choć żołądek może fizycznie pomieścić znacznie mniejsze ilości pokarmu, dalsze odcinki układu pokarmowego w dalszym ciągu działają bez zarzutów. Oznacza to, że wysoko kaloryczne produkty będą w dalszym ciągu negatywnie wpływać na wagę pacjenta.

Dlaczego stosuje się mankietową resekcję żołądka

Wielu lekarzy zajmujących się leczeniem otyłości olbrzymiej zgodnie twierdzi, że mankietowa resekcja żołądka jest jedną z najskuteczniejszych metod walki z otyłością. Lista zalet wymienionych powyżej jedynie potwierdza tę teorię. Wyniki uzyskiwane po operacji pozwalają wierzyć, że dzięki rozwojowi i udoskonalaniu technik mankietowej resekcji żołądka w przyszłości, człowiek będzie w stanie w dużej mierze wyeliminować problem otyłości, lub przynajmniej znacznie zminimalizować jego skalę.